Hoe speel je Bingo?

Verder op deze pagina vind je alle antwoorden op de vraag: Hoe speel je Bingo? Allereerst bespreken we de spelregels van klassieke en online bingo. Daarnaast geven we je de belangrijkste tips en tactieken mee. Tenslotte maken we de vergelijking met Keno en kienen, spelen die toch net een tikkeltje anders zijn.

Het Bingo dat wij vandaag kennen, komt voort uit het spel Lotto. Het grote verschil is dat je bij Lotto vooraf zelf de winnende cijfers moet bepalen. Bij Bingo is dit willekeurig. Lotto ontstond in 1530 in Italië. De naam Bingo is een verbastering van Beano. Dat was de naam van het formulier waarop Bingo werd gespeeld in Amerika in 1920. De naam Beano komt weer van de bonen, die werden gebruikt om de nummers af te dekken.

In Belgie en Nederland is Bingo een relatief nieuw fenomeen. Vroeger werd hier vooral gekiend. Deze naam is afgeleid van het Franse woord quine (vijf), verwijzend naar de 5 rijen en kolommen.

BINGOBIG

Speel Hexabingo, de nieuwste vorm van Bingo.

Maak een persoonlijke avatar, win multipliers en volg de evolutie van elkaars kaarten.

Per spel heb je één kans op drie hebt om een multiplier te pakken die 2x tot wel 1.000x keer je buy-in kan opbrengen.

En zaterdag speel je in de arena automatisch voor een €3.000 jackpot!

button voor geld
Bingo-1
BR Bingo-250x250-Flemish
bingo spelregels

Spelregels

Hoe speel je bingo? Standaard Bingo is een spel voor meer spelers (verschil met Keno), waarbij iedere speler één of meerdere Bingokaarten met getallen koopt of krijgt. Een spelleider trekt ballen uit een pot die die de spelers moeten aanduiden op hun Bingokaart wanneer ze overeenkomen. Een standaard Bingokaart bevat in totaal 25 vakken met 24 getallen. Het vak in het midden blijft leeg. De getallen lopen van 1 tot 75 of 90, afhankelijk van het spel. De indeling van de kaart is 5 kolommen en x 5 rijen. De speler kan meestal zelf beslissen met hoeveel bingo-kaarten hij per spelronde speelt.

Een spel heeft drie doelen: de eerste lijn maken, de eerste dubbele lijn en de eerste volle kaart (=Bingo). Lijnen maak je horizontaal, verticaal of diagonaal. In sommige spelletjes gelden ook andere patronen als "de hoeken" of "X-vorm".

Voor het maken van de eerste lijn, dubbele lijn of Bingo krijg je een prijs. Bij online bingo zijn die prijzen verschillend. Soms heb je vaste prijzen, soms variabele prijzen gelijklopend met het aantal deelnemers. Soms is er ook nog een Bingo Jackpot, die je bijvoorbeeld kan winnen als je een volle bingokaart hebt, binnen een aantal getrokken nummers.

bingo tips

Tips en tactieken

Bingo is voornamelijk een spel van geluk. Toch hebben we enkele tips om je Bingospel te verbeteren:

  • Speel je automatisch, koop zo veel mogelijk kaarten. Speel je handmatig: koop zoveel kaarten je aankan
  • Kijk bij rooms met een vaste prijzenpot altijd naar het aantal deelnemers
  • Kijk altijd naar de progressieve jackpot voor je in een bingoroom speelt
  • Kijk naar extra klantenbonussen of welkomstbonussen
  • Schrijf je winst en je verlies op. Wees je bewust van je budget.
  • Wees geduldig!
bingo uitzonderingen

Verschil met Keno of Kienen

Er wordt vaak gezegd dat online bingo hetzelfde is als keno spelen of kienen. Niets is minder waar. Bij online bingo speel je samen met meerdere bingospelers. Bij keno zijn geen andere spelers betrokken. Je speelt er tegen de computersoftware. Ook met kienen zijn er belangrijke verschillen. Een Bingokaart is altijd 5x5 groot. Bij kienen heeft men de keuze uit een aantal formaten. Zo heb je kaarten die bestaan uit 9 kolommen en 3 rijen of grote kaarten met 6 tabellen. Bij Bingo krijg je na elk spel in nieuwe kaart, bij kienen speelt men de hele avond met dezelfde kaart.